7 стъпки за създаване на ефективен процес в CRM

Днес рядко се среща компания, която да не използва CRM софтуерна платформа. Всъщност 91% от фирмите с повече от десет служители използват такъв. Но само защото всеки бизнес има CRM, това не означава, че го използва особено добре или с някакъв вид процес или система, за да го архивира. Искаме да ви помогнем да извлечете максимума от вашите софтуерни инструменти, като изследваме как задълбоченото разбиране на процеса на CRM (управление на взаимоотношенията с клиенти) може да ви помогне да привлечете, ангажирате, затворите и задържите повече клиенти. Какво е CRM процес?
CRM процесът е система, която следвате, за да привличате, ангажирате, конвертирате, подхранвате и задържате клиенти, използвайки вашия CRM софтуер. Идеята е, че потенциалните клиенти преминават през различни стъпки по пътя си към това да станат плащащи клиенти. Наричаме това пътешествие на клиента и изглежда по следния начин:

Осъзнаване на даден проблем

Хммм, това се отразява на живота ми.”
Проучване на потенциални опции – “Какви са моите възможности за решаване на този проблем?”
Закупуване на подходящо решение – “Това изглежда най-подходящият вариант.”
Стойност, получена от това решение – “Уау, това наистина е полезно.”
Препоръка на решението на други – “Хей, мисля, че и ти трябва да използваш това.”
Вашата компания може да ги подкрепи по време на цялото пътуване и става въпрос за нещо повече от продажби.

Маркетингът е отговорен основно за етапа на информираност, генерирайки информираност за марката, продукта и проблема. Като цяло има припокриване между маркетинга и продажбите на етапа на проучване, тъй като и двата екипа могат да помогнат да помогнат на клиента да разбере своите възможности.

Етапът на закупуване е цялостна продажбена дейност, а етапите на стойността и препоръките са домейн на вашите екипи за обслужване на клиенти, поддръжка и успех. Маркетингът обаче може да се включи във фазата на препоръчване, като например при искане на рецензии, препоръки или разработване на програма за препоръки.

Вашият CRM процес по същество определя как ще взаимодействате с клиентите си (т.е. как ще управлявате взаимоотношенията с клиенти) на всеки етап.

Основните предимства на процеса в CRM
Основни предимства на процеса в CRM

Изграждането на солидни CRM процеси предлага осем ключови предимства:

По-целенасочено привличане на потенциални клиенти По-плавно пътуване на клиента Подобрени проценти на реализация По-голямо задържане на клиенти
Подобрена стойност за целия живот на клиента Спестяване на време чрез автоматизация
Подобрено междуекипно сътрудничество По-добро вземане на решения Нека разгледаме всеки малко по-подробно.

По-фокусирано привличане на

Добре разработеният CRM процес ви помага да подобрите придобиването на потенциални клиенти, тъй като ставате по-фокусирани върху конкретните типове клиенти, на които помагате, и сте по-способни да се харесате на техните нужди, желания и предизвикателства.

2. По-плавно пътуване на клиента
Повечето пътувания на клиенти днес включват различни допирни точки в областта на маркетинга, продажбите, поддръжката и успеха.

Това често може да изглежда несвързано и тромаво за клиентите, но изграждането на цялостен процес във вашия CRM, който включва плавни прехвърляния от един отдел към друг, прави много по-плавно клиентско изживяване, което е очакването днес.

3. Подобрени проценти на реализация
Използването на инструменти като автоматизация, отчитане и анализи и интелигентност за разговори (всички неща, които можете да включите на различни етапи от вашия CRM процес) допринасят за подобрена способност за комуникация с клиенти, задоволяване на техните нужди, изграждане на доверие и в крайна сметка сключване на сделки.

4. По-голямо задържане на клиенти
Качественият процес в CRM не спира до привличане на клиенти; включва също процеси и системи за поддържане на Изпълнителен списък на ниво С взаимоотношенията с клиентите след първата покупка. Това оказва положително влияние върху задържането на клиентите, докато продължавате да отговаряте на техните нужди, да предоставяте стойност и да ги впечатлявате чрез вашата полезна поддръжка на клиенти и инициативи за успех.

Изпълнителен списък на ниво С

Подобрена стойност за целия живот на клиента

В резултат както на подобреното L’impurtanza di Strumenta piombo-capturing привличане на потенциални клиенти, така и  на задържането на клиенти, вие ще повишите стойността на целия живот на клиента (CLV).

Това означава за всеки нов клиент, който bebdirectory привличате. Ще създадете повече приходи, подобрявайки ROI (възвръщаемостта на инвестициите) на вашите продажби и маркетингови усилия.

6. Спестяване на време чрез автоматизация
Най-добрите CRM процеси използват функционалността за автоматизация във вашата CRM платформа, за да делегират повтаряща се ръчна работа, позволявайки на вашите представители да се съсредоточат върху дейностите, които имат значение.

7. Подобрено междуекипно сътрудничество
Добре разработените процеси в CRM привеждат екипите за маркетинг, продажби и обслужване към обща цел и. Xочертават отговорностите за всеки отдел, за да изпълни общата си цел.

Това помага за преодоляване на пропастта между екипите и създаване на подобрено сътрудничество. Вече не е „маркетингът генерира потенциални клиенти, продажбите ги затварят“, и двамата. Sмогат да си сътрудничат ефективно по всеки аспект от клиентското изживяване.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *