Fizičke i hemijske metode dezinfekcije

Čišćenje javnih i radnih prostora vrlo je važno, posebno danas.
Fotografija scsgroup scsgroup Pošaljite e-mail3. Jun 2020202413 minuta čitanja
Facebook Twitter LinkedIn Tumblr Pinterest Reddit VKontakte Odnoklassniki Pocket
Snimak zdravstvenih radnika koji nose zaštitne odjele i dezinfikuju prostor tijekom epidemije
Čišćenje javnih i radnih prostora vrlo je važno, posebno danas. Preporuke Svjetske zdravstvene organizacije ukazuju na zahtjeve za sterilizacijom u većini slučajeva i prema propisima svake vlade. Na temelju ovih protokola određuju se različite specifične metode dezinfekcije za svaku situaciju.

Kontrolirajte koronu i održavajte je čistom. Snimak zdravstvenih radnika koji nose zaštitne odjele i dezinficiraju prostor tijekom izbijanja kemijske dezinfekcije slike, fotografije i slike bez naknade

Dezinfekcija je postupak kojim se uklanjaju patogeni mikroorganizmi s površine i predmeta, ali postoje različiti načini dezinfekcije. Stoga u nastavku detaljno opisujemo različite fizičke i kemijske metode dezinfekcije koje postoje iu kojima ih situacijama koristimo u SCS Group Cleaning Solution.

Fizičke metode dezinfekcije

Takozvane fizičke metode su  Baza podataka e-pošte za funkciju posla  one koja koristi fizičke varijable kao što je temperatura za postizanje dezinfekcije. Možemo razlikovati tri različite metode.

Termička dezinfekcija
Koristili smo toplinu u termičkoj dezinfekciji kao dezinfekcijsko sredstvo. Za rad ove mašine koriste se visoke temperature. U zavisnosti od dostignute temperature, možemo govoriti o:

Pasterizacija. Predmet smo uronili u vodu na temperaturi od 70°C na 10 minuta. Ovo je metoda koja se koristi za uklanjanje bakterija, ali je učinkovita i protiv većine virusa, gljivica i protozoa. Koristan je za dezinfekciju mnogih kuhinjskih pribora, pribora za čišćenje, pa čak i hrane.
Kipuće. Ovdje je trajanje isto, 10 minuta, ali je predmet potopljen u kipuću vodu. Nivo dezinfekcije je veći nego u prethodnoj proceduri.
Peglanje. Efikasan mehanizam za dezinfekciju odjeće je peglanje. Temperatura treba da bude između 100 i 150 ºC u trajanju od 15 sekundi.

Opis WhatsApp brojeva
Dezinfekcija ultraljubičastim zračenjem

Ultraljubičaste lampe Fizičke i kemijske metode dezinfekcije   možemo koristiti i kao dezinfekcijsko sredstvo. Ako se nanese na površinu od najmanje 20 sekundi, ultraljubičasto zračenje ubija većinu patogena. Međutim, oni ne eliminiraju mikrobno opterećenje, pa ih ne smatramo procesom sterilizacije i njihova upotreba nije tako često kao druge metode dezinfekcije.

Ultrazvučna dezinfekcija

Za ovu vrstu dezinfekcijskog aerovodi   materijal stavljamo u posude napunjene dezinfekcijskim sredstvom. Kada uđemo unutra, primjenjujemo ultrazvuk koji čini da posuda vibrira velikom brzinom, stvarajući male mjehuriće. Dolaze u kontakt s mikroorganizmima prisutnim na predmetima koje je potrebno dezinfikovati i ukloniti.

Razlikujemo dva različita kemijska dezinficijensa u ovisnosti o tome da li želimo spriječiti razmnožavanje mikroorganizama u živim bićima ili u objektima. Ako se radi o inhibiciji proliferacije u živim bićima, koristit će se antiseptici. Ako je ono što želimo dezinfikovati nežive predmete, proizvodi koji se koriste su aseptični.

Aseptično ili dezinfekciono sredstvo

Ove vrste proizvoda imaju isti cilj kao i antiseptici, ali se koriste za dezinfekciju predmeta zbog toksičnosti koju mogu predstavljati za živa bića. Stoga se koriste za čišćenje površina ili instrumentalnog materijala. Njegov rad također može biti dva tipa: može djelovati tako što eliminira mikroorganizme ili inhibira njihov rast.

Njegova se učinkovitost temelji na koncentraciji dezinfekcijskog sredstva i vremenu reakcije, vremenu preostalom u kontaktu s predmetom ili površinom. U zavisnosti od njihove učinkovitosti razlikujemo:

Dezinficijensi niskog nivoa: Uklanjaju mnoge bakterije i gljivice, ali nisu učinkoviti protiv spora ili virusa.
Sredstva za dezinfekciju srednjeg nivoa – uklanjaju bakterije, gljivice i neke viruse.
Sredstva za dezinfekciju visokog nivoa: eliminišu mnoge mikroorganizme. Za njegovu upotrebu potrebna je dobra ventilacija i dobro pranje predmeta i površina, jer mogu biti vrlo iritantni i toksični kada se rukuju.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *