Gebruik Google Analytics 4 Cohortanalyse om gebruikers opnieuw te betrekken

Gebruik Google Analytics 4 Cohortanalyse  ls u het cohortrapport wel eens snel doorleest, gedesoriënteerd bent of niet zeker weet wat het potentieel ervan is, dan is dit het moment om erin te duiken en te ontdekken wat u mist.

Zo kunt u hun gedrag en trends in de loop van de tijd analyseren.

Door dit zigzagrapport te begrijpen, krijgt u waardevolle inzichten in het gedrag van gebruikers en kunt u de teruggang in uw bedrijf aanpakken.

Hieronder vindt u een overzicht van hoe u van achteruitgang naar groei kunt gaan met behulp van Google Analytics 4- cohortanalyse om uw gebruikers opnieuw te betrekken:

Wat is cohortanalyse in GA4?

Volgens de Analytics Help-documentatie is een cohort:

“[…] een groep gebruikers die een gemeenschappelijk kenmerk delen dat in dit rapport wordt geïdentificeerd door een Analytics-dimensie. Bijvoorbeeld, alle gebruikers met dezelfde acquisitiedatum behoren tot hetzelfde cohort. Met het rapport Cohortanalyse kunt u cohortgedrag isoleren en analyseren.”

Hoe hoger het retourpercentage, hoe beter uw gebruikersbehoud.

Er is echter nog veel meer mogelijk met Google Analytics 4-cohortanalyse.

U kunt de criteria voor het maken van uw groep gebruikers (cohorten) en de retourcriteria bepalen. We zullen voorbeelden bekijken om dit nog eenvoudiger te maken.

Voorbeelden van Google Analytics 4-cohortanalyse
Laten we eens naar een paar voorbeelden kijken om te zien wat er mogelijk is met Google Analytics 4-cohortanalyse.

Gebruikersbehoud

U kunt het aantal mensen bijhouden dat uw site opnieuw bezoekt na hun eerste bezoek binnen de door u gekozen periode. Om dit te doen, moet u beginnen met het groeperen van gebruikers in cohorten op basis van wanneer ze voor het eerst op uw site terechtkwamen.

U kunt zich bijvoorbeeld richten op iedereen die in januari op bezoek is geweest.

Hoewel het mogelijk is om deze data op een dagelijks niveau te analyseren, wordt verwacht dat het wekelijks wordt onderzocht. Deze keuze omvat slechts vijf rijen voor de maand, wat het gemakkelijker maakt om te beheren.

Productkwaliteit

U kunt zien hoe vaak gebruikers uw app verwijderen nadat er fouten zijn opgetreden.

Eerst moet u de cohort definiëren, wat een aangepaste foutgebeurtenis kan zijn die u in uw analytics hebt gedefinieerd. Dit betekent dat u gebruikers opneemt die een specifieke fout in uw app zijn tegengekomen.

Vervolgens stelt u de retourcriteria C Level Executive List  in. De retourcriteria geven de actie aan die aangeeft dat gebruikers de app hebben verlaten. Kies hiervoor de gebeurtenis app_remove , wat betekent dat u gebruikers bijhoudt die uw app hebben verwijderd.

Door deze groepen te onderzoeken, kunt u bepalen welke impact de fout op het aantal app-verwijderingen in de loop van de tijd heeft.

Microtrends

Een toename in omzet kan onderliggende gebreken of verbeterpunten in uw bedrijfsstrategie verbergen. Laten we het voorbeeld nemen van een bedrijf dat de afgelopen drie maanden een gestage toename in omzet zag. De trend lijkt over het algemeen positief.

Wanneer u echter de wekelijkse instagram stories: the ultimate guide  gegevens binnen dat kwartaal bekijkt, ziet u dat nieuwe gebruikers voornamelijk verantwoordelijk zijn voor toegenomen transacties. U ziet ook een significante daling in transacties na vijf weken.

Nieuwe gebruikers spelen een belangrijke rol bij de initiële toename van uw transacties, maar ze spelen ook een rol bij de daaropvolgende afhaking, omdat ze na een paar weken vaak weer afhaken.

De sleutel tot het behouden van groei ligt in de timing van uw re-engagement-inspanningen. Door ze op het juiste moment te targeten, kunt u deze trend effectief tegengaan en een langere periode van groei garanderen.

Betrek gebruikers opnieuw met campagnes op het juiste moment

Dit lijkt op microtrends, maar het verschil is dat de nadruk ligt op het aanpakken van gebruikersafhaken. Dit kan verschillende vormen asia email list  aannemen, zoals minder sessies , minder paginaweergaven of lagere inkomsten.

Het gaat erom hoe je het verlies door verloop kunt compenseren.

Als de omzet bijvoorbeeld daalt in bepaalde weken nadat u nieuwe gebruikers hebt geworven, kunt u ze opnieuw benaderen met een remarketing- of e-mailcampagne waarin u kortingen aanbiedt of nieuwe producten onder de aandacht brengt.

U kunt ook dynamische remarketing gebruiken om advertenties te tonen voor producten die aansluiten bij wat ze eerder hebben gekocht.

Hoe uw kortetermijncampagnes het gebruikersgedrag beïnvloeden

Stel je voor dat je een reeks e-mailpromoties van één dag verspreidt, zoals aanbiedingen met 30% korting, 25% korting en 20% korting in de aanloop naar een feestdag.

Met de cohortanalyse van Google Analytics 4 kunt u de statistieken voor de opbrengst per gebruiker en transacties per gebruiker vergelijken voor elke groep gebruikers die door deze verschillende kortingscampagnes zijn aangetrokken.

Waar kunt u GA4-cohortrapporten vinden?

U kunt cohorten vinden in de kaart Gebruikersactiviteit per cohort

Gebruikersactiviteit per cohortkaart

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *